366- السياسات وآليات التنفيذ الرامية إلى تحسين الأمن الغذائي في ظل ندرة المياه وتغير المناخ في مصر
Policies and Implementation Mechanisms Aimed at Improving Food Security in Light of Water Scarcity and Climate Change in Egypt
dc.contributor.author | تاج الدين, عبد العزيز إبراهيم | |
dc.contributor.author | وآخرون | |
dc.date.accessioned | 2025-05-12T11:05:28Z | |
dc.date.available | 2025-05-12T11:05:28Z | |
dc.date.issued | 2025-01-01 | |
dc.identifier.citation | القاهرة | en_US |
dc.identifier.uri | http://repository.inp.edu.eg//handle/123456789/6186 | |
dc.description.abstract | لا يبدو أن حلول جانب العرض وحدها تحل فجوة المياه. إن فهم كيفية نشوء هذه الفجوة يُعد خطوة أساسية لاقتراح حلول فعّالة يمكن أن تساعد في إثبات النهج القائم على إدارة الطلب. من المهم ليس فقط الانتباه إلى المياه التي نستخدمها على أساس يومي، ولكن أيضًا إلى الأشياء المختلفة التي نستهلكها، وكمية المياه المستخدمة في إنتاجها. وقد خلصت الدراسة إلى أنه لا يمكن معالجة الندرة المتزايدة لموارد المياه العذبة بشكل صحيح دون فحص دقيق للاحتياجات المائية الكبيرة والمتنامية للحوم ومنتجات الألبان، وأنه لا توجد خطة مياه وطنية تعالج قضية أن اللحوم والألبان من بين المنتجات الغذائية الأكثر استهلاكًا للمياه. كما أن سياسات المياه تركز على زيادة كفاءة استخدام المياه في الزراعة وسد "فجوة إنتاجية المياه"، ولكنها تفشل في معالجة مسألة كفاءة استخدام المياه في النظام الغذائي ككل. وعلى ذلك، تظل كفاءة استخدام المياه في نظام الغذاء ككل فريضة غائبة، ومن ثم يلزم النظر في "إنتاجية المياه التغذوية" للقطاع الزراعي. ويمكن تحقيق وفورات كبيرة في المياه عن طريق تقليل جزء من المنتجات الحيوانية في نظامنا الغذائي. حتى الآن، لم يتم المضي قدمًا بهذه الرؤية في سياسات المياه الوطنية، التي تركز على "الإنتاج المستدام" بدلًا من "الاستهلاك المستدام". كما أوضحت الدراسة التأثير المتبادل بين الزراعة والمناخ حيث يؤثر كل منهما على الآخر، فكما أن للمناخ تأثيرًا على الزراعة، فإن للزراعة أيضًا تأثيرًا على المناخ. ويرجع ثلثا الانبعاثات المباشرة من الإنتاج الزراعي إلى الثروة الحيوانية وحدها في عملية تُعرف باسم "التخمير المعوي" حيث تنتج الماشية والحيوانات المجترة الأخرى مثل الأغنام والماعز غاز الميثان كجزء من عملية الهضم. كما تعرضت الدراسة أيضًا لانبعاثات الغازات المسببة للاحتباس الحراري من مصايد الأسماك والاستزراع السمكي. لقد أجريت أبحاث كثيرة حول تغير المناخ والإنتاج الزراعي، وهناك القليل جدًا من الأبحاث التي تستند إلى منظور أنظمة الغذاء، والتي من شأنها أن تمكن من فهم أعمق للعواقب فيما يتعلق بكيفية ارتباط الأجزاء المختلفة من الأنظمة وتأثيرها على بعضها. إن تبني منظور أنظمة الغذاء يُعد أمرًا بالغ الأهمية لمعالجة تغير المناخ وتحقيق أهداف التنمية المستدامة، التي تغطي قطاعات متعددة مرتبطة بالغذاء. كما يتيح منظور أنظمة الغذاء إشراك مجموعة كاملة من أصحاب المصلحة الذين يجب أن يشاركوا في تحويل أنظمة الغذاء. كما اعتبرت الدراسة أن بعض السياسات الخاصة بقطاع الزراعة والري سياسات قاصرة، لأنها لا تأخذ في الحسبان القيمة الاقتصادية للمياه، وأن أغلب التقييمات الخاصة بمورد المياه تقييمات مالية لا يعتد بها، لذلك من الأهمية بمكان تقدير القيمة الاقتصادية للمياه وإدماجها في عملية صنع القرار. كما أشارت إلى أنه لا يوجد استراتيجية مستقلة للأمن الغذائي، وأنه يجب إعداد استراتيجية مستقلة للأمن الغذائي في مصر يتحدد فيها كل الأدوار وأصحاب المصلحة المعنيين بالأمن الغذائي المصري. كما شددت على أهمية الاستثمار الزراعي الخارجي للحد من فجوة المياه وتعزيز الأمن الغذائي. وكذا الحد من الفاقد والمهدر من الأغذية، حيث يؤدي فقد الأغذية وهدرها إلى تقويض استدامة نظمنا الغذائية. وأوصت ببعض الآليات التي تساعد في تنفيذ السياسات المقترحة. | en_US |
dc.description.abstract | Supply-side solutions alone do not seem to solve the water gap. Understanding how this gap arises is a key step in proposing effective solutions that can help to make the case for a demand-based approach. It is important to pay attention not only to the water we use, but also to the different things we consume, and the amount of water used to produce them. The study concludes that the increasing scarcity of freshwater resources cannot be properly addressed without a close examination of the large and growing water needs of meat and dairy products, and that there is no national water plan that addresses the fact that meat and dairy are among the most water-intensive food products. Water policies also focus on increasing water efficiency in agriculture and closing the “water productivity gap,” but fail to address the issue of water efficiency in the food system as a whole. As such, water efficiency in the food system as a whole remains an absent imperative, and it is therefore necessary to consider the “nutritional water productivity” of the agricultural sector. Significant water savings can be achieved by reducing the proportion of animal products in our diet. To date, this vision has not been taken forward in national water policies, which focus on “sustainable production” rather than “sustainable consumption”. The study also highlighted the interplay between agriculture and climate, with each influencing the other. Just as climate affects agriculture, agriculture also affects climate. Two-thirds of direct emissions from agricultural production are due to livestock alone The study also looked at greenhouse gas emissions from fisheries and aquaculture. Much research has been done on climate change and agricultural production, but very little research has been done from a food systems perspective, which would enable a deeper understanding of the consequences in terms of how different parts of systems are interconnected and affect each other. Adopting a food systems perspective is crucial to addressing climate change and achieving the Sustainable Development Goals, which cover multiple sectors linked to food. A food systems perspective also allows for the engagement of the full range of stakeholders who must be involved in transforming food systems. The study also considered that most policies related to the agriculture and irrigation sector, because they do not consider the economic value of water, which results in limited and unreliable studies, are insufficient. It is important to estimate the economic value of water and integrate it into the decision-making process. It also indicated the absence of an independent strategy for food security, and that an independent strategy for food security in Egypt should be prepared that identifies all roles and parties concerned with Egyptian food security. It also stressed the importance of foreign agricultural investment to reduce the water gap and enhance food security. As well as reducing food loss and waste, as food loss and waste undermine the sustainability of our food systems. It recommended some mechanisms that help implement the proposed policies. | |
dc.description.abstract | ||
dc.language.iso | other | en_US |
dc.publisher | معهد التخطيط القومي | en_US |
dc.relation.ispartofseries | سلسلة قضايا التخطيط و التنمية;366 | |
dc.subject | الأمن المائي | en_US |
dc.subject | الأمن الغذائي | en_US |
dc.subject | الزراعة | en_US |
dc.subject | نظم الغذاء | en_US |
dc.subject | التغيرات المُناخية | en_US |
dc.subject | سُبل التكيف مع آثار المُناخ | en_US |
dc.subject | السياسات القطاعية | en_US |
dc.title | 366- السياسات وآليات التنفيذ الرامية إلى تحسين الأمن الغذائي في ظل ندرة المياه وتغير المناخ في مصر | en_US |
dc.title | Policies and Implementation Mechanisms Aimed at Improving Food Security in Light of Water Scarcity and Climate Change in Egypt | |
dc.type | Book | en_US |