تعميق التصنيع المحلى لزيوت الطعام النباتية / Deepening local industrialization of Vegetable edible Oils
الخلاصة
استهدفت هذه الدراسة البحث عن الفرص المتاحة لتعميق التصنيع المحلي لزيوت الطعام النباتية، والتعرف على المدي الذي يمكن أن تبلغه عملية التعميق والنتائج المحتملة لها. وباستخدام سلسلة الإنتاج لهذه الصناعة من القاعدة إلى القمة لاستكشاف الفرص المحتملة لبناء روابط قوية بين المشروعات والأطراف الفاعلة عليها لتحقيق هذا الهدف، خلصت النتائج إلى تحديد عنق الزجاجة عند القاعدة ممثلا في ضعف معدلات الزيادة في الإنتاج من البذور الزيتية، حيث تسود المزارع الصغيرة المنتجة لها بما لذلك من دلالات على محدودية قدراتهم المادية والمعرفية للإنتاج والتسويق، مع ضعف الخدمات الإنتاجية والتسويقية المقدمة إليها من المؤسسات الرسمية، إلى جانب ضعف قدراتها الفردية على المساومة. وعند منشآت التصنيع يأتي أيضًا سيادة المنشآت صغيرة ومتوسطة السعة الإنتاجية والتي تشتغل بأقل من طاقتها الإنتاجية وبتكنولوجيات تقليدية، وقد يستثني من ذلك أكبر منشأتين قطاع خاص مشتغلتين في طحن البذور واستخراج الزيوت. ويضاف إلى ذلك ضعف تناسق توطين كثير من هذه المنشآت مع مناطق إنتاج البذور الزيتية، فضلًا عن استنادها في التشغيل على الواردات من البذور والزيوت الخام بالنسبة الأكبر من احتياجاتها، والتي يغلب عليها الواردات من الزيوت الخام، مع استبعاد بذور كل من الفول السوداني، والسمسم من استخداماتها بغرض استخراج الزيوت.
ويتقاطع مع ما سبق قضايا مؤسسية أخرى منها تصنيف المحاصيل الزيتية على أنها هامشية ومن ثم لا تمنح أولوية مماثلة لغيرها من المحاصيل الغذائية المعيشية في الإنتاج والتسويق. إذ لا توجد سياسة زراعية واضحة لإنتاج البذور ووجود الحماية السلبية من المنافسة مع بدائلها المستوردة، حيث الإعفاءات الجمركية للواردات منها ومن الزيوت الخام المستوردة. ومع ذلك ثمة فرص لزيادة الإنتاج من البذور والثمار الزيتية عبر ما تضيفه برامج استصلاح الأراضي الجديدة، مع إدخال بذور السمسم والفول السوداني وحبوب الأذرة الصفراء مجال التصنيع لغرض استخراج الزيوت، إلى جانب إدخال سلالات جديدة من المحاصيل الزيتية مجال الزراعة في سياق برامج النهوض بالإنتاجية.
تتكامل أهداف استراتيجية التنمية الزراعية المستدامة وتوجهاتها العامة مع الأهداف والتوجهات العامة لاستراتيجية التنمية الصناعية المستدامة في إطار السعي نحو تنمية وتعميق صناعة زيوت الطعام. ويبقي هناك الآليات والسياسات التفصيلية التي حددتها الدراسة في: توفير البيئة المناسبة لتركز زراعات المحاصيل الزيتية في المناطق الأكثر تكثيفًا لهذه الزراعات، وتضمين السياسة الزراعية الأدوات والأساليب اللازمة لزيادة وعي المزارعين بمواصفات جودة بذور التقاوي وبمصادر الحصول عليها والمعلومات ذات الصلة بتخزينها واستخدامها، إلى جانب و ضع زيادة الإنتاج من البذور كهدف أمام الهيئات المعنية ومنحها أولوية، مع إعادة النظر في التعريفة الجمركية لهذه الصناعة ووضعها على المسار الصحيح لتصويب اتجاهاتها نحو تعميق التصنيع المحلي . ويضاف إلى ذلك تأسيس اتحاد منتجي البذور الزيتية، وعضوية منشآت التصنيع في اتحاد الصناعات المصرية، ووجود منظومة متكاملة لتخزين وحفظ البذور والثمار الزيتية ومخرجاتها من الزيوت، وتطبيق نظام الزراعة التعاقدية بين منتجي البذور والمنشآت المصنعة. كذلك يتعين النظر أيضًا في تطبيق تعميق التصنيع المحلي لمعدات خطوط الإنتاج وصيانتها بمنشآت التصنيع في إطار سياسة شاملة لتعميق التصنيع المحلي في الصناعة المصرية، مع أهمية توفير الخدمات العامة التي تقدم من قبل المؤسسات العامة لكل من منتجي البذور ومنشآت تصنيعها.
وعن التوقعات المنتظرة من تطبيق هذه الآليات والسياسات، قدمت الدراسة ثلاثة سيناريوهات، وقدرت لكل منها نسبة الاكتفاء الذاتي في عام 2030. وقد أظهرت النتائج إمكانية رفع نسبة الاكتفاء الذاتي من زيوت الطعام من حوالي 3% في السنوات الأخيرة إلى 14.4% في السيناريو الأول، وإلى11.7% في السيناريو الثاني، وإلى 24% في السيناريو الثالث.
كلمات مفتاحية: سلسلة زيوت الطعام- قضايا مؤسسية- سيناريوهات. This study aims to explore the potential for deepening the local manufacturing of edible oils, and the extent to which it might go. The oil seeds-to-edible oils chain is used to explore potential opportunities to build strong linkages between the actors on the chain to achieve this goal. The paper identified the major bottlenecks in each ring of the chain. At the farmer’s ring, the shortage of seed production represents the basic bottleneck, due to the dominance of small farms with their limited material and cognitive capabilities for production and marketing. Other defects relate to the weakness of the productive and marketing services provided to farmers by official institutions, and the modest bargaining power of individual farmers. At the manufacturing ring, most small and medium sized production facilities operate below full production capacity ,and they tend to use traditional technologies. The two large private sector enterprises, involved in milling seeds and extracting oils may not suffer from these shortcomings. In addition,there is a lack of consistency in the localization of many of these facilities with oilseed production areas, shortage of oilseeds supplies and the importation of crude oils to meet the largest proportion of their needs, and the exclusion of peanut and sesame from oils extraction. Moreover, there are some institutional problems. The most important ones are classification of oil crops as a minor crop, no clear agricultural policy for seed production, the negative protection due to competition with imported alternatives, duty free import of crude palm oil, and the weak vertical and horizontal linkages affecting the whole chain
There are opportunities to increase the local production of oil seeds. Objectives and general directions of the sustainable agricultural development strategy are integrated with those of the sustainable industrial development strategy and their convergence towards the development and deepening of the edible oil manufacturing. The paper identified a number of mechanisms and detailed policies ,namely: (1) providing the appropriate environment for the concentration of oil crops cultivation in the areas most suited to these crops, (2) agricultural policy should provide the necessary tools and methods to increase farmer’s awareness of the quality specifications of seeds, the sources of obtaining them, and the information related to their storage and use, (3) treating the increase of production of seeds as a high priority goal by the relevant authorities, (4) reviewing the customs duties in such a way that fosters the deepening of local manufacturing of edible oils. (5) formation of oil seeds producers association, (5) strengthening the membership and relationship of processing firms-including unregistered firms- with the federation of Egyptian industries, (6) establishment of integrated system for storing and preserving seeds and oils, (7) application of the contractual farming system between seed producers and processing firms, (8) extending efforts to deepening edible oils manufacturing to the area of manufacturing production lines. equipments and maintenance requirements (9) providing improved public services by public institutions to both seed producers and processing firms.
Regarding the expected outcomes of implementing the mechanisms and policies mentioned above, three policy scenarios were examined. It turned out that the edible oils self-sufficiency rate could be increased from the recent low level of 3% to about 14.5%, 11.5% and 24% in 2030 depending on the scenario adopted.
Keywords: Edible oils chain- Institutional issues- Scenarios.