359- تنمية الصادرات الزراعية والغذائية المصرية إلى الأسواق الأفريقية:التحديات والفرص/ Developing Egyptian Agricultural and Food Exports to African Markets
الخلاصة
تستهدف الدراسة تنمية الصادرات الزراعية والغذائية لهذه الأسواق، وذلك من خلال التعرف على الإمكانيات الإنتاجية والتصنيعية والتصديرية لهذه السلع، والوضع الراهن لهيكل الصادرات الزراعية والغذائية في الأسواق الأفريقية والتحديات التي تواجهها والفرص المتاحة مع طرح بعض الإجراءات لتنمية هذه الصادرات في تلك الأسواق، وقد اعتمدت الدراسة في سبيل تحقيق الأهداف على المنهج الوصفي والاستقرائي كما تم استخدام بعض الأساليب الإحصائية الملائمة لتحليل البيانات. وقد توصلت الدراسة إلى أن هناك إمكانيات إنتاجية للعديد من محاصيل الصادرات الزراعية، إلا أن الجزء المستخدم في تصنيع السلع الغذائية التصديرية ضئيل جدا مقارنة بالإنتاج. إن الميزان التجاري بين مصر ودول القارة الأفريقية في صالح الدولة المصرية خلال الفترة 2015-2022. وتعد أسواق دول حوض النيل وتكتل الكوميسا وتجمع الساحل والصحراء، أهم الأسواق للصادرات الزراعية والغذائية المصرية. كما أن الفرص التصديرية المتاحة أمام الحاصلات والسلع الغذائية المصرية للتواجد بالأسواق الأفريقية تعتمد على بعض السلع الزراعية وإن كانت بكميات قليلة إلا أن الاعتماد الأكبر كان على السلع الغذائية والتي منها مكسبات الطعم والرائحة، وصلصلة الكاتشب، والعجائن، والعصائر، والسكر المكرر، والحلوى السكرية الحمصية والسمسمية والفولية والجبن الطازج والمطبوخ. بالنسبة للتحديات التي تواجه هذه الصادرات صنفتها الدراسة إلى تحديات داخلية، وأخرى خارجية، كما طرحت ثلاث مسارات تعكس الفرص المتاحة لتعزيز الصادرات الزراعية المصرية إلى الدول الأفريقية، وأوصت الدراسة بمجموعة من الآليات والسياسات للنهوض بالصادرات الزراعية والغذائية للدول الأفريقية، منها تشكيل لجنة وطنية عليا للنهوض بالصادرات الزراعية والغذائية إلى كافة الدول بما فيها الدول الأفريقية، مع وضع خريطة طريق متوسطة وطويلة الأجل محددة الأهداف والسياسات للنهوض بهذه الصادرات وتعزيز تنافسيتها، تأسيس شركة مساهمة مصرية في مجال النقل البحري يساهم فيها المصدرون للسلع الغذائية بالشراكة مع كيانات مصرية حكومية وخاصة ومستثمرين، برعاية الدولة وتحت مظلة المجلس التصديري ووزارتي التجارة والصناعة والنقل والمواصلات، وذلك لكسر الوضع الاحتكاري الراهن لشركات الملاحة الدولية
This study aims to develop agricultural and food exports to African markets by exploring the production, manufacturing, and export capacities of these goods, as well as the current structure of agricultural and food exports in African markets, the challenges they face, and the opportunities available. The study also proposes measures to enhance these exports in the targeted markets. To achieve its objectives, the study adopted a descriptive and inductive approach and utilized appropriate statistical methods for data analysis. The study found that, despite significant production capacities for many agricultural export crops, the portion used in the manufacturing of food export goods is very small compared to the overall production. The trade balance between Egypt and African countries has been in favor of Egypt during the period 2015–2022. Key markets for Egyptian agricultural and food exports include Nile Basin countries, COMESA, and the Sahel-Saharan Community. Export opportunities for Egyptian agricultural and food products in African markets primarily depend on certain agricultural goods, although in limited quantities. However, the focus is largely on food products such as flavorings, ketchup, pasta, juices, refined sugar, sugary snacks (e.g., sesame and peanut sweets), and fresh and processed cheeses. The challenges facing these exports were categorized into internal and external challenges. The study proposed three pathways that reflect opportunities to enhance Egyptian agricultural exports to African countries. It also recommended a set of mechanisms and policies to promote agricultural and food exports to African markets, including: Establishing a national high-level committee to advance agricultural and food exports to all countries, including African nations. Developing a medium- and long-term roadmap with clear objectives and policies to boost these exports and improve their competitiveness. Founding an Egyptian joint-stock company specializing in maritime transport, with contributions from food exporters in partnership with Egyptian government entities, private organizations, and investors. This initiative, under state sponsorship and the supervision of the Export Council and the Ministries of Trade, Industry, and Transportation, aims to break the current monopoly of international shipping companies.