178- مخاطر الأسواق الدولية للسلع الغذائية الإستراتيجية وإمكانيات وسياسات وأدوات مواجهتها / Risks of international markets for strategic food commodities and the possibilities, policies and tools to address them

View/ Open
Date
2004Author
عبد القادر دياب
ممدوح الشرقاوي
أحمد عبد الوهاب برانية
بركات أحمد الفرا
هدى صالح النمر واخرون
Metadata
Show full item recordAbstract
فى هذا الكتاب إن الإعتماد على الذات فى إنتاج الإحتياجات المحلية من السلع الزراعية والغذائية يعد من الأهداف الأساسية التى تأمل أى من الدول فى الوصول الية إلا أنه وفى غالب الأحوال تقف محدودية الطاقة الإنتاجية للقطاع الزراعى حائلاً أمام الوصول الى هذا الهدف وفى ظل هذا الموقف تلجأ الدول إلى تظيم الإستفادة من مواردها الزراعية المتاحة من خلال الإستفادة من مزايا التجارة مع الدول الخارجية فى السلع الزراعية والغذائية حيث تصدير السلع الزراعية والغذائية التى تتميز فى إنتاجها بوجود الميزة النسبية والتنافسية فى الأسواق الخارجية وإستيراد غيرها من السلع التى تتميز فى إنتاجها بميزة نسبية أقل أو غياب مثل هذه الميزة. In this book, self-reliance in producing local needs of agricultural and food commodities is one of the basic goals that any country hopes to achieve. However, in most cases, the limited production capacity of the agricultural sector stands in the way of achieving this goal. In light of this situation, countries resort to organizing the use of their available agricultural resources by taking advantage of the advantages of trade with foreign countries in agricultural and food commodities, such as exporting agricultural and food commodities that are distinguished in their production by the presence of a comparative and competitive advantage in foreign markets, and importing other commodities that are distinguished in their production by a lower comparative advantage or the absence of such an advantage.